Hoe Feyenoord de eerste editie van de Conference League bijna won
Tot op de dag van vandaag is Feyenoord de laatste Nederlandse club die een Europees toernooi wist te winnen. In 2002 werd onder leiding van de latere bondscoach Bert van Marwijk in de eigen Kuip tegen Borussia Dortmund de toenmalige UEFA Cup gewonnen. Spelers als Pierre van Hooijdonk, Jon Dahl Tomasson, Robin van Persie en Paul Bosvelt speelden een belangrijke rol in dit succes. Hoewel er niet veel mensen op gerekend hadden dat een Nederlandse club daarna nog eens een eindtoernooi zou winnen, was Feyenoord er in 2022 aardig dichtbij toen de finale van de Conference League werd bereikt.
Daarmee werd eens te meer aangetoond dat een eindzege in een Europees toernooi misschien minder ver weg is dan we allemaal denken. Aartsrivaal Ajax behaalde namelijk in 2017 ook al de finale van de Europa League en kwam in 2019 zelfs tot de halve finale van de Champions League. Wanneer je de verrichtingen van de Nederlandse ploegen in Europa voor dit seizoen wilt volgen, kun je dit onder andere via Supra Play doen. Op dit platform kun je niet alleen wedden op de wedstrijden maar deze ook live kijken. Wie weet heeft Feyenoord dit seizoen in de Champions League wederom een stunt in petto.
Een lange weg naar de finale
Nadat er jarenlang maar twee Europese toernooien waren in clubverband, kwam daar in het seizoen 2021/2022 voor het eerst de Conference League bij als derde toernooi. Dit werd door de UEFA georganiseerd om zo meer clubs kans te geven op Europees succes en vooral met het oog op de ploegen die daar normaal gesproken alleen nog maar van konden dromen. Voor Feyenoord begon de Europese campagne met de toen nieuwe trainer Arne Slot dat bewuste seizoen al vroeg.
In juli moesten er immers al kwalificatiewedstrijden worden afgewerkt tegen ploegen als Drita, Luzern en Elfsborg. Deze werden echter allemaal verslagen, waarna Feyenoord zich in september in de groepsfase van het nieuwe toernooi mocht melden. Hier bleken de Rotterdammers weinig moeite te hebben met tegenstanders Union Berlin, Slavia Praag en Maccabi Haifa. In 6 wedstrijden werden 14 punten behaald, waardoor de Stadionclub als groepswinnaar verder ging en zodoende de tussenronde mocht overslaan.
Bijzonder debuutjaar voor trainer Arne Slot
Trainer Arne Slot was net overgekomen van AZ en beleefde zijn eerste seizoen bij Feyenoord. Nadat hij bij AZ vanwege onderhandelingen met Feyenoord ontslagen was had hij ruimschoots de tijd om zich op zijn nieuwe klus voor te bereiden en het was duidelijk dat hij deze met beide handen heeft aangegrepen. Vanaf het begin begon Feyenoord de overwinningen aaneen te rijgen en dat ging ook nog eens gepaard met goed voetbal.
Daardoor ging het legioen al snel achter de ploeg staan, waar ook diverse nieuwe spelers bij waren gekomen. Slot had niet lang nodig om zijn visie over te brengen en dat zou uiteindelijk dus leiden tot een verrassende finaleplaats in Europa en een derde plaats in de Eredivisie, nadat de club in het voorgaande seizoen nog als vijfde was geëindigd. In de twee seizoenen daarop zou het met een titel en winst van de KNVB Beker alleen nog maar mooier worden.
Belangrijkste spelers op weg naar de finale
Na de succesvolle groepsfase volgden Partizan Belgrado en wederom Slavia Praag respectievelijk de achtste finale en de kwartfinale. Met beide ploegen hadden de Rotterdammers weinig moeite. Van de Serviërs werd twee keer ruim gewonnen en hoewel de eerste wedstrijd tegen de Tsjechen nog gelijk eindigde, werd er uit een prima 1-3 overwinning geboekt. De Belgische spits Cyriel Dessers scoorde in deze wedstrijd twee keer en ook de Colombiaanse buitenspeler Luis Sinisterra was trefzeker. Beide spelers waren sowieso enorm belangrijk op weg naar de finale.
In de halve finale was Olympique Marseille de volgende tegenstander en trof Feyenoord voor het eerst een club van formaat. Tijdens de heenwedstrijd wist Dessers wederom twee keer het net te vinden en verzorgde Sinisterra alweer de andere treffer. Naast deze spelers waren ook Orkun Kokcü, Guus Til en Gernot Trauner erg belangrijk. In de uitwedstrijd ging het niet makkelijk, maar was een 0-0 gelijkspel uiteindelijk voldoende om de finale te halen.
De finale tegen AS Roma
De finale werd op 25 mei 2022 afgewerkt en vond plaats in het Air Albania Stadium in de Albanese hoofdstad Tirana. Ondanks dat de verwachtingen hooggespannen waren viel de wedstrijd tegen. De tegenstander AS Roma groef zich in en had met José Mourinho een trainer die erom bekend staat in finales bijna onverslaanbaar te zijn. Helaas zou dat ook dit keer weer het geval blijken, tot teleurstelling voor de vele meegereisde Feyenoord fans en mensen die thuis keken.
Nadat er de hele wedstrijd aan beide kanten maar weinig kansen waren geweest in de beginfase, bleek voor AS Roma een klein moment genoeg. In de 32e minuut was het Nicolò Zaniolo die wist te scoren voor de Romeinen. Daarna kon Feyenoord eigenlijk geen vuist meer maken, waardoor er de rest van de wedstrijd geen doelpunt meer zou vallen. Ondanks de teleurstelling van de verloren finale mochten de Rotterdammers toch trots terugkijken op een uitstekend Europees seizoen.
Lees alle nieuws »Gepubliceerd op: 02-12-2024 19:53 | Bijgewerkt op: 02-12-2024 19:53 | Auteur: Patrick de Graaf
Reageren
Delen
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Tot op de dag van vandaag is Feyenoord de laatste Nederlandse club die een Europees toernooi wist te winnen.
Over de auteur
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.